Clintonová: Egypťania musia sami rozhodnúť, akou cestou pôjde ich krajina

14.07.2012 Celý región

Káhira 14. júla (TASR) - Spojené štáty podporujú demokratické reformy v Egypte, ale Egypťania musia sami rozhodnúť, akou cestou sa bude vyvíjať ich krajina. Na dnešnej tlačovej konferencii v Káhire to po prvom stretnutí s novým egyptským prezidentom Muhammadom Mursím povedala americká ministerka zahraničných Hillary Clintonová.

Clintonová pricestovala dnes do Egypta na dvojdňovú návštevu. Je to prvá návšteva predstaviteľa administratívy USA v Káhire na tak vysokej úrovni po nástupe islamistu Mursího do funkcie koncom júna.

Šéfka americkej diplomacie počas schôdzky Mursímu odporučila, aby sa zameral na ochranu práv žien a menšín a "zabezpečenie vnútornej bezpečnosti a stability prostredníctvom dohôd a možných kompromisov medzi zložkami moci v krajine".

Ministerka pripomenula, že v nedeľu bude o týchto témach diskutovať so šéfom Najvyššej vojenskej rady Muhammadom Husajnom Tantáwím. Na programe má aj stretnutie s egyptským ministrom zahraničných vecí Muhammadom Kámilom Amrom a predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

Novinári si podľa agentúry AP všimli, že Clintonová si s Mursím nepodala ruku - aspoň nie verejne. Špekulovalo sa aj o forme ich úvodného zvítania, keďže Mursí je moslim. "Sme veľmi radi, že sa s Vami môžeme stretnúť a sme šťastní, že ste tu," povedal Mursí po anglicky. Clintonová a Mursí sedeli počas stretnutia oproti sebe: ministerka na pohovke a prezident na stoličke.

Ich stretnutie sprevádzal protest organizovaný oponentmi vládnuceho Moslimského bratstva. Pred hotelom, kde Clintonová prespí, sa večer zhromaždilo okolo tisíc demonštrantov. Obviňovali americkú vládu, že v krajinách "arabskej jari" podporuje islamské politické strany a nie "revolucionárov".

Pred návštevou Egypta Clintonová povedala, že medzi prezidentom a Najvyššou vojenskou radou, ktorá riadila krajinu počas prechodného obdobia po zosadení prezidenta Husního Mubaraka, musí existovať trvalý dialóg. Tieto dve zložky moci sa dostali do sporu po rozhodnutí ústavného súdu o rozpustení dolnej komory parlamentu. Vojenská rada na základe verdiktu súdu dolnú komoru dekrétom rozpustila, no Mursí 8. júla nariadil, aby pokračovala v práci. Najvyšší súd však o dva dni neskôr pozastavil platnosť Mursího dekrétu.

Clintonová uviedla, že USA majú v úmysle finančne podporiť demokratický proces v Egypte. V blízkej budúcnosti chcú krajine poskytnúť úver vo výške 250 miliónov dolárov na rozvoj malých a stredných podnikov a založiť osobitný investičný fond s kapitálom vo výške 60 miliónov dolárov na podporu investícií do egyptskej ekonomiky.

Americká ministerka tiež zdôraznila nutnosť rešpektovať všetky skôr podpísané dohody. Spomenula mierovú dohodu z Camp Davidu medzi Izraelom a Egyptom, ktorá podľa jej slov "pomáha udržiavať trvalý mier na Blízkom východe".

USA podporovali celé desaťročia Mubarakov režim až do jeho zvrhnutia vo februári 2011. Washington to obhajoval argumentom, že Egypt je pilierom stability, mieru a bezpečnosti. Časť egyptskej spoločnosti teraz obviňuje americkú vládu, že v mocenskom boji podporuje vojenskú radu, pretože každý rok poskytne Egyptu vojenskú pomoc vo výške okolo 1,3 miliardy dolárov.

Počas svojho pobytu v Egypte sa Clintonová zúčastní aj na otvorení generálneho konzulátu USA v Alexandrii. Po skončení návštevy Egypta odcestuje do Izraela.
 

Vyberte región